Als je van een of ander plattelandsdorpje naar Mechelen verhuist, weet je wel dat je hier geen Boerenfuif moet verwachten. Toch zijn er verrassend veel verschillen tussen het fuifleven op het platteland en uitgaan in een stad.
Uiteraard is een avondje stappen voor iedereen iets anders, maar wie het stadsleven niet kent, zal allicht ook moeten toegeven dat het vooral in het begin toch even wennen is. Op de fuiven in een boerengat – in mijn geval eentje vlakbij een natuurgebied in de Kempen – is het gewoonweg onmogelijk om je een avondje incognito te amuseren. Iedereen kent iedereen, al dan niet via-via. Dat maakt het vooral gemakkelijk om de avond zelf nog te beslissen om uit te gaan. Vrienden optrommelen lukt in no-time, want er valt verder toch niets te beleven. Zelfs als je vriendinnen die avond moeten babysitten, kan je gerust in je eentje naar een fuif afzakken en zien wie je tegenkomt.
Lokaal wereldberoemd
Van zodra je de zaal – of in sommige gevallen een gigantische tent in een of ander patattenveld – binnengewandeld komt, spot je bekende gezichten in de massa: vrienden van de jeugdbewegingen waar je vroeger lid of leiding was, ex-klasgenootjes van de lagere school tot het middelbaar, jeugdvrienden en/of de leden van de vele bandjes waarin ze ooit gespeeld hebben. De kameraden waarmee je jaarlijks een weekendje achter de schermen van het lokaal wereldberoemde festival werkt, schuimen door het jaar uiteraard ook alle fuiven af ‘om de [insert naam van de jeugdbeweging die het organiseert] te steunen’.
Jawel, een avondje fuiven in de Kempen heeft veel weg van een speeddate: je begint aan de ene kant van de zaal en naarmate de avond vordert, schuif je stilaan door naar de andere kant van de zaal. Telkens je een paar stappen gezet hebt, is er weer iemand anders die je aanspreekt of van ver toewuift. Heerlijk, toch? Aan het einde van zo’n avond, ben je weer helemaal mee met de laatste nieuwtjes – inclusief wie er die avond met wie gekust heeft.
Hoezo, security?
Het was dus een ware cultuurshock toen ik voor het eerst in Mechelen op stap ging. Dat was op een saaie zaterdagavond eind februari, toen niemand van mijn schaarse nieuwe vrienden in Mechelen was. “Ik ga niet zielig thuis blijven zitten, gewoon omdat de rest er niet is”, dacht ik.
Dus ik trok mijn stoute pumps aan en trippelde ik richting Perron M. Daar werden flink wat feestbeesten door moederlief afgezet tot soms zelfs vlak voor de ingang. Nog voor ik binnen was stonden er al een stel kleerkasten op wacht. Security op een fuif? Dat had ik nog nooit gezien. Wordt er hier dan zo heftig gefeest? Blijkbaar wel.
Eens binnengekomen, besefte ik meteen dat alleen naar een fuif in Mechelen gaan misschien toch niet mijn meest lumineuze plan was. Daar stond ik dan, moederziel alleen op de dansvloer. De andere fuifgangers verzamelden zich wat verderop in groepjes. Elk groepje leek wel hermetisch afgesloten. Die groepjesmensen keken me met z’n allen aan alsof ik van een andere planeet kwam. Sterker nog: ik had zelf ook het gevoel dat ik van een andere planeet kwam. E.T. party home.
Al snel werd het me duidelijk waarom Mechelse jongeren in groepjes naar fuiven afzakken en zorgen dat ze goed bij elkaar blijven. De andere loners die ik naarmate de avond vorderde op de dansvloer tegenkwam, deden alle moeite van de wereld om me mee naar buiten te lokken. Ze wonden er geen doekjes om. En degenen die me niet probeerden mee te lokken, gingen er zelf snel vandoor… met mijn portefeuille.
Mentale voorbereiding
Dus, beste ‘nieuwe’ Mechelaars, u weze gewaarschuwd: enige mentale voorbereiding is geen overbodige luxe als je voor het eerst wil gaan fuiven in een stad. Ikzelf ben er eerlijk gezegd nooit fan van geworden. Laat mij maar fuiven in mijn Kempische boerengat.
En gezellig pintelieren op de Vismarkt als ik in Mechelen ben. Of af een toe een optreden meepikken in Club Kamikaze. Of festivalletjes afschuimen tijdens de zomer. Want – en ook dit is een belangrijke les – in tegenstelling tot fuiven, zijn de optredens en festivals wél overal even fantastisch.
Ben jij ook een ‘nieuwe’ Mechelaar? Laat ons gerust weten wat jouw ervaring is via een reactie onderaan.